Een mijlpaal om even bij stil te staan, onze praktijk bestaat 15 jaar!!!
Een nieuwe praktijk uit het niets gestart
Deze week is het precies 15 jaar geleden dat ik onze praktijk ben gestart. Geen beter moment dan op 1 januari van de nieuwe eeuw. In de blogpost wil ik terugkijken op deze boeiende en leerzame fase van mijn leven en mijn dankbaarheid uitspreken voor alles wat het mij en onze patiënten heeft gebracht.
In die 15 jaar is er veel gebeurd en zijn we gegroeid van niets naar een bloeiende drukke praktijk met patiënten die van heinde en verre naar ons toe komen voor onderzoek en behandeling. De start was onzeker, maar spannend en een prachtige uitdaging. Ik huurde een behandelkamer in Heerenveen op de Jousterweg naast de Praxis. Makkelijk te vinden voor onze patiënten, maar geen inspirerende omgeving. Anke is vanaf de start onze steun en toeverlaat geweest op het afsprakenbureau. In het begin hadden we maar een paar patiënten en in die tijd was het verboden voor artsen om reclame te maken. We moesten het dus echt hebben van goede resultaten en mond op mond reclame. Orthomanule geneeskunde is zo’n sterk vak met zulke geweldige resultaten dat iedereen die het goed in zijn vingers heeft vrij snel een praktijk kan opbouwen zonder al te veel promotie te maken. Het was hartverwarmend hoe mensen enthousiast waren en al hun familieleden en bekenden naar onze praktijk sleepten voor behandeling. Het ging al vrij snel zo goed dat ik mijn goed betaalde baan als bedrijfsarts na 2 maanden heb opgezegd. Ik werd door sommigen voor gek verklaard, maar ik had er vertrouwen in dat het goed zou gaan. In het begin moest ik nog veel leren over het vak en had regelmatig overleg met ervaren collega’s. Geleidelijk groeide mijn vaardigheid en ik had vaak succes bij patiënten die al van alles hadden geprobeerd zonder oplossing. Naast mijn praktijk in Heerenveen werkte ik ook als Orthomanueel arts in het CIR in Lelystad en Zwolle. Dit was een centrum met multidisciplinaire behandeltrajecten voor werknemers in ziektewet, WAO of letselschadeverzekering. Mijn taak was hoofd behandelteam, orthomanuele behandelingen en meewerken aan de ontwikkeling van het programma. Ik kon hier mijn 3 expertisegebieden combineren. Behandelen van de rug, verzekeringsgeneeskunde en mijn kennis van psychologie van chronische pijn, opgedaan met een wetenschappelijk onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Verhuizing naar Joure
Na anderhalf jaar liep de praktijk zo goed dat we besloten om een kantoorpand te kopen op het kantorenpark De Woudfennen in Joure. We hebben het in de loop der jaren verbouwd en ingericht met 4 spreekkamers en een trainingsruimte. We kozen voor deze locatie omdat het aan de snelweg A7 ligt vlak bij het knooppunt Joure. Het bleek dat 95% van onze klanten met de auto komt en gemiddeld 30-45 min onderweg is. Anke kon haar creativiteit op het interieur loslaten en deed de styling.
spreekkamer Vincent
De aanwas van patiënten groeide gestaag en na 2 jaar kon ik full time patiënten behandelen in onze praktijk. Daarnaast heb ik altijd op beperkte schaal verzekeringsgeneeskundig werk gedaan. Om me verder te ontwikkelen volgde ik alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van aandoeningen van het bewegingsstelsel. Ik ben door de jaren heen ook naar een aantal internationale congressen geweest en heb daar de meest bekende onderzoekers op het gebied van rugklachten gezien. Dit was leerzaam en inspirerend. Ik ging vaak samen met collega artsen naar congressen in Kreta, Edinburgh, Nottingham, Barcelona, Indonesie, Dubai en Morgins Zwitserland. De opgedane kennis heb ik gebruikt om mijn behandelingen en adviezen te perfectioneren. Dit leidde ertoe dat we in onze praktijk zijn gaan werken volgens een “multifactoriëeel diagnostisch model”. Dit is een methode om alle factoren die van invloed zijn op de klachten in kaart te brengen. Hierdoor is ons begrip van onze vaak moeilijke patiënten verbeterd en is ons behandelresultaat verbeterd. Ook zijn we samen gaan werken met een aantal vaste externe partners zoals de Rugpoli, een neuroloog en een psycholoog.
Opleidingscentrum
In 2005 was onze praktijk zover gegroeid dat we artsen konden gaan opleiden. Ik kreeg een opleidingsbevoegdheid van de NVOMG. In de loop der jaren hebben ongeveer 10 artsen stages van verschillende lengte bij ons gevolgd. We zijn gespecialiseerd in de behandeling van scoliose en whiplash, hiervoor is een ingewikkelde behandelingstechniek nodig die ik aan artsen leer. Noëmi van Zon heeft bij ons de hele opleiding orthomanuele geneeskunde van start tot diplomering gedaan. Ze heeft nu een praktijk in Leeuwarden. Er zijn veelartsen en fysiotherapeuten geweest die een dag met ons hebben “meegelopen”. Ook zijn we een vast stage adres voor studenten geneeskunde van de Universiteit Groningen.
Versterking van ons team met McKenzie therapie
In 2006 is Sietske Widschut in onze praktijk komen werken. Ze is van huis uit Cesar therapeute en heeft zich gespecialiseerd in McKenzie therapie. Dit is een perfecte aanvulling op onze behandelingen vooral bij patiënten met een hernia en discopathie (beschadigde tussenwervelschijf). Ze doet verder core stability trainingen met onze patiënten en ze heeft veel ervaring met de begeleiding van zwangeren met rug en bekkenklachten.
Twee kennisgebieden verenigd
Sinds mijn kindertijd ben ik een hartstochtelijk liefhebber van zeilen. Ik heb met allerlei boten gevaren, groot en klein, wedstrijden, toertochten, reizen door heel Europa, twee keer de Atlantische Oceaan over en nog veel meer. Het bloed kruipt waar het niet gaan kwam. Ik kwam op het lumineuze idee om een sportgeneeskunde programma voor zeilers te ontwikkelen: ZeilenZonderRugpijn. Er was in Nederland geen expertise op dit gebied dus in het land van eenoog heb ik me er op toegelegd. Mijn plan was een programma te maken met video analyse van de zeiler, behandeling en daarna training aan boord. Hier een voorbeeld hoe zo’n video analyse er uit ziet.
Op grond van deze beelden kunnen we een goede inschatting maken van de zwakke plekken in het bewegingsstelsel van onze zeilcliënten. Daarnaast doen we onderzoek in de praktijk en bekijken we de MRI scan als die gemaakt is. Na behandeling worden de zeilers getraind hoe ze aan boord optimaal kunnen functioneren zonder pijn en risico op terugkerende rugpijn. Toen het programma goed was uitgewerkt heb ik ook een boot gekocht die we gebruikten om de onderzoeken en trainingen mee te doen. Daarnaast werd de boot ook gebruikt om promotie te maken voor onze praktijk. Zo hebben we vanaf 2006 tot 2013 een groot aantal zeilers onderzocht en behandeld. Deze boot was een POGO 850, speciaal gemaakt om solo of met twee man te varen en daarom ideaal voor de trainingen. Met deze boot heb ik ook een aantal wedstrijden gezeild. In 2013 werd de boot verkocht.
POGO 850
Leefstijl advisering en integrative medicine
De laatste jaren werd mijn belangstelling gewekt door de mogelijkheden om met verandering van leefstijl iemands gezondheid ingrijpend te kunnen verbeteren. In de afgelopen 15 jaar dat ik in deze praktijk werk heb ik in toenemende mate gezien dat mijn patiënten meer leefstijl gerelateerde aandoeningen kregen naast hun rug en nekklachten, naar mijn schatting wel 25%. Denk hierbij aan overgewicht, artrose, diabetes, kanker hart en vaatziekten. Hier wilde ik ook graag wat mee gaan doen want het was ook duidelijk van invloed op de klachten waarvoor ze bij ons kwamen. Ik heb daarom veel studie gedaan naar voeding, fysieke training, psychologie en gedrag. Dit ging zover dat ik vrijwel alle eerst op mezelf heb uitgetest. Zo heb ik alle ingrijpende diëten, trainingen, yoga, meditatie en nog veel meer uitgeprobeerd. Deze blog biedt me de mogelijkheid om dit met mijn patiënten en andere geïnteresseerden te delen.
Twee leuke experimenten wil ik hier vertellen. In 2011 heb ik na een periode met intensieve krachttraining op een koolhydraat arm dieet de berg Ararat (5135m) beklommen. In 2012 haalde ik de online pers door op een raw food dieet de 200 mijl solorace te zeilen. Deze race gaat 5 dagen achter elkaar door met slechts korte stops. Mijn motto was: met raw food heb je stabielere bloedsuikers en blijf je langer fit, alert en heb je minder slaap nodig. De kennis en persoonlijke ervaring kan ik nu delen met onze patiënten.
Ararat 2011 5135m
Dankbaarheid
Ten slotte wil ik mijn dank uitspreken aan mijn opleiders Aart van de Bunt en Mayta Sickesz die mij dit prachtige vak hebben geleerd, aan al mijn patiënten, meer dan 7000 in al die jaren, die mij het vertrouwen hebben geschonken om ze te helpen bij hun zoektocht naar een beter leven, aan mijn teamleden Anke en Sietske voor de geweldige samenwerking en aan alle collega’s met wie ik samen veel heb geleerd en gelachen tijdens alle nascholingen en congressen.