Voorbereiding op fietstocht van Biarritz naar Almancil

Eigenlijk begon mijn nieuwe reis al vorig jaar toen ik onderweg was in Portugal. Ik ben nog niet klaar met het ene avontuur en het volgende spookt alweer door mijn hoofd. Deze onrust heb ik altijd gehad, een streven naar de perfecte beleving. Een ding was duidelijk vorig jaar, mijn fiets met uitrusting was veel te zwaar voor het bergachtige landschap van Spanje en Portugal. In de natte, koude, grijze eindeloze winter van 22/23 heb ik veel op YouTube weggedroomd verlangend naar nieuw avontuur per fiets. Ook avontuur per zeilboot kwam voorbij maar de fiets trok het hardste. Ik stuitte op een groepje jonge mensen die heerlijke tochten maakten onder de passende naam Fernwee. Het fenomeen gravelbike deed zijn intrede in mijn leven. Daar hangt een soort romantiek omheen die zeer aantrekkelijk lijkt als het buiten nat en koud is en je dromend probeert te ontsnappen.

Lang verhaal kort, op mijn eerste lange fietstocht in 2022 door Spanje en Portugal ontdekte ik dat mijn gewone toerfiets (Santos Travelmaster 3+) te zwaar is om door het brute landschap van het Iberisch schiereiland te fietsen. Niet alleen mijn fiets maar ook mijn uitrusting was veel te zwaar. De fietsen, de tochten en de uitrusting van de jongens en meisjes van Fernwee leken precies op dat waar ik naar op zoek was. Ik nam contact op met de maker van die mooie video’s Martijn van Strien om te overleggen welke fiets en setup hij adviseerde. Zodoende kwam ik uit bij de Focus Atlas 6.8 van Aluminium.

Focus is een Duits bedrijf dat fietsen online verkoopt. Je kunt ze thuis of bij een dealer laten afleveren en monteren. Ik koos voor Ride Out in Amsterdam bij het Olympisch stadion. Eerst een proefrit gemaakt en de juiste frame-maat gekozen. De fiets werd daar afgeleverd en ik besloot ook een bikefit te doen. Dit is terugkijkend een goeie investering geweest. Niet goedkoop, maar ik heb 2000 km heerlijk op mijn fietsje gezeten zonder klachten aan mijn bewegingsstelsel.

Daarna de uitrusting bij elkaar gesprokkeld zoveel mogelijk gebruik makend van de spullen die ik al had op de toerfiets. Vooral de juiste tassen zoeken was een puzzel. Om windweerstand te verminderen wil je de tassen het liefst in lijn met de fiets en je lichaam. Probleem daarbij is dat je dan maar een beperkt volume kunt vervoeren. Op deze tocht wilde ik wel een tentje meenemen maar geen kookspullen. Dus het werden toch 2 voorvorktasjes van Ortlieb voor de tent, luchtbed en slaapzak. Omdat ik altijd met PDS click-schoenen rijdt heb ik ook een paar wandel gympen mee die flink wat ruimte opsouperen. Verder een traditioneel maar heel licht bagagedrager rekje met daar op de rack-pack van 31 liter. Lekker ruim zodat ik niet hoef te proppen. Wel bewerkelijk om op de bagagedrager te bevestigen. Allemaal kleine compromissen. Ik heb ook een zadeltas geprobeerd, maar die was echt veel te klein voor een reis van 4 weken. Hieronder de diverse configuraties die ik heb uitgeprobeerd.

Daarna was het natuurlijk tijd om te trainen, kilometers maken en wennen aan de nieuwe fiets. Het was gelukkig een mooi voorjaar met lekker weer om te fietsen. Diverse ritjes gemaakt rond Sneekermeer, Langweerder Wielen en ook twee keer naar de Veluwe om op onverharde wegen te rijden. Mijn plan was om regelmatig routes over zogenaamde gravel wegen te rijden in Spanje en Portugal. Onverharde wegen betekent namelijk altijd weinig of geen autoverkeer en ze lopen vaak door natuurgebieden. Ook had ik vlak bij huis twee keer een lekke band. Goed om dat eens te oefenen, het viel me vies tegen om de buitenband eraf en er weer op te krijgen.

Uiteindelijk is dit de setup waarmee ik mijn reis over de Camino Frances en langs de westkust van Portugal ga rijden. Geplande afstand en duur zijn 2000 km in 4 weken.

Previous
Previous

Fietsen en fotograferen, een slecht huwelijk

Next
Next

Liefde voor Culatra