Fietsen voor het klimaat

Waarom per fiets op vakantie?

Practice what you preach. Niet lullen maar poetsen. Ik ben dol op studeren, analyseren en theoretiseren, maar op een gegeven moment is het tijd voor actie. Wat zijn de simpelste en effectiefste dingen die we als gewone burgers kunnen doen om het klimaat te redden? Dat zijn het stoppen met vlees eten en melk drinken, niet meer vliegen en geen spullen kopen die je niet nodig hebt. Hiermee heb ik in de afgelopen vijf jaar uitgebreid geëxperimenteerd. Stoppen met vlees eten is simpel want er zijn honderden plantaardige opties om te eten en de laatste tijd zijn er ook vleesvervangers die bijna niet meer van vlees zijn te onderscheiden. Bovendien is het veel beter voor je gezondheid om geen vlees en zuivel te eten.

Maar anders op reis gaan is een veel grotere uitdaging. Voor intercontinentale reizen is er eigenlijk geen alternatief tenzij je heel veel tijd hebt. Echter binnen eigen land en in Europa zijn er diverse mogelijkheden. Ik ben drie keer met de trein op vakantie geweest. Twee keer naar de Alpen om een week in de bergen te lopen en een keer naar Brighton in Zuid Engeland via de kanaal tunnel. Dit waren heel ontspannen trips en met een goed boek en prettig gezelschap is de dag zo om. Het voordeel is dat je beter om je heen kunt kijken dan in de auto en dat je uitgerust aankomt. Geen filestress en vermoeidheid door bumper aan bumper rijden. Nadeel is de hogere prijs en op de plaats van bestemming geen auto ter beschikking hebben. Bij een stadsbezoek is dat eerder een voordeel en als je een huttentocht in de bergen maakt heb je ook weinig aan je auto.

Sinds 2 jaar heb ik een elektrische auto wat al een stuk beter is dan een brandstofauto maar toch zal niet alle stroom duurzaam zijn opgewekt. Twee keer hebben we een deel van de reis per ferry gedaan en dat is volgens berekeningen ook een reisvorm met weinig CO2 uitstoot. Mijn laatste probeersel was een korte vakantie in eigen land met een toerfiets.

Deze winter heb ik me verdiept in het fenomeen reizen per fiets. Je stuit dan op avonturiers die op hun fiets de hele wereld rond rijden, van Nederland naar Azië of van Alaska naar Patagonië. Hoe exotischer hoe mooier. Maar klein beginnen is mijn devies. Dan heb je natuurlijk een geschikte fiets nodig. Ik heb uitgebreid gelezen en gegoogeld over de optimale toerfiets en kwam uiteindelijk uit bij een Santos travelmaster 3+. Vervolgens is het gewoon tassen pakken en gaan…! Voor de navigatie gebruik ik mijn telefoon en een goede app voor het vinden van mooie routes is Komoot.

In vijf dagen ben ik van Friesland naar de Achterhoek gefietst, daarna via het oosten van het land naar Groningen en via noord Friesland weer terug naar huis. Totaal 407 km gefietst, langste dag 101km, kortste dag 64km, gemiddeld 81km per dag. Daarbij ben in ik in 5 provincies geweest, door veel dorpen gefietst en heb ik twee grote steden aangedaan.

Mijn ervaringen

Het was een volkomen nieuwe ervaring om op deze manier door het landschap te rijden. Ik heb veel wandeltochten gemaakt, maar dit is toch heel anders. Je gaat 3 tot 4 keer zo snel en het is duidelijk minder belastend voor de gewrichten. Hierdoor kun je veel grotere afstanden afleggen per dag. Verder kun je meer bagage meenemen zodat kamperen tot de mogelijkheden hoort. Je ziet veel meer dan in een auto maar wel aanzienlijk minder dan met wandelen.

Een van mijn vragen vooraf was of fietsen is te combineren met fotograferen. Dat blijkt helaas niet het geval. Ik ben wel met bepaalde thema’s in het hoofd vertrokken die ik wilde vastleggen. Maar om een locatie of object goed te fotograferen moet je stoppen en vervolgens rondlopen om je onderwerp van alle kanten te bestuderen. Dit neemt te veel tijd als je ook nog kilometers wilt maken. Het zijn daardoor meer reiskiekjes geworden wat natuurlijk ook een verhaal kan opleveren, maar niet een doorwrochte serie op basis van een concept.

De tweede vraag was of ik het überhaupt leuk zou vinden om zo te reizen. Ik ben een uitgesproken gezelschapsmens en kan mezelf best af een toe een dag alleen amuseren. Maar vijf dagen solo in coronatijd was wel wennen. Veel horeca was gesloten, je moest op je kamer eten en het weer maakte dat er weinig mensen buiten waren. Normaliter spreek ik overal mensen aan en heb ik leuke contacten. Dit was nu een stuk minder hoewel ik twee frappante ontmoetingen had.

Onderweg kwam ik een stel tegen waarvan de man vorig jaar naar Santiago de Compostella was gefietst. Hij herkende natuurlijk mijn speciale fiets wat een leuk begin van een gesprek is. Ik heb hem uitgebreid gevraagd naar zijn ervaringen. In het Fogtelooër veen kwam ik een wandelaar tegen, naar schatting 30 jaar oud, die vertelde dat hij zijn baan had opgezegd en van plan was om een half jaar te gaan fietsen door Europa. Ik kon hem vertellen over mijn ervaringen met het zoeken naar de juiste uitrusting. Het deed me erg denken aan de zeilreizen die ik vroeger maakte. Dan had je in de havens ook vaak leuke contacten met andere zeilers over boten en avonturen.

En de laatste vraag die ik me vooraf had gesteld, kan ik het fysiek aan? Deze vraag met name omdat ik een vaag plan heb om volgend jaar naar Portugal te fietsen waar mijn broer woont. Hoe is het om dagenlang op een zadel te zitten en te trappen? Met drie hotel overnachtingen en een logeeradres heb ik steeds een goed bed en nachtrust gehad zodat ik elke ochtend redelijk fris kon beginnen. De vraag blijft hoe het is om ook nog in een tentje op een luchtbedje te slapen. De zwaarste dag was de tweede, 90 km tegen een harde wind in en de hele middag regen. Vooral het tegen de wind fietsen was zwaar, maar goed te doen. Het enige minpunt is dat je dan niet meer om je heen kunt kijken en alleen maar aan het trappen bent. Verder ging het prima, geen zadelpijn of andere ongemakken. Conditioneel was het makkelijk, ook de langste dag van 100+ km ging zonder moeite. De volgende stap is een week fietsen met dagafstanden boven de 100km. Dat lijkt me nodig om binnen een redelijke tijd naar Portugal te kunnen fietsen.

Conclusie

Mission accomplished! Het was een korte, leuke, sportieve vakantie met een zeer lage CO2 voetafdruk. Mijn vragen zijn beantwoord. Het is een interessante manier van reizen waarbij je veel ziet en beleeft. En daarnaast kun je toch een redelijke afstand afleggen. Het is niet goed mogelijk om te combineren met serieuze fotografie. Alleen reizen is minder leuk dan met anderen, vooral in coronatijd. Fysiek kan ik het makkelijk aan, zeker met overnachtingen in hotels met een goed bed.

Inspiratiebron

Een van de belangrijkste doelen van deze website is het inspireren van andere mensen en bewustzijn te creëren over het effect van onze leefstijl op klimaat en milieu. Ik hoop met dit artikel een aantal mensen te inspireren om eens een vakantie per fiets te proberen.

Previous
Previous

Under the Bridge

Next
Next

Zagen en snoeien