Voorbereiding op fietsreis Spanje, Portugal

Dag 1, voor me ligt een van de meest epische bergketens van Europa. Het is 35 graden en mijn Komoot app geeft aan dat het vandaag 1740m stijgen wordt. Met moeite werk ik een stevig ontbijt naar binnen.

Dit is het scenario dat door mijn hoofd spookt sinds ik anderhalf jaar geleden besloot om voor mezelf weer eens een avontuurtje te plannen. Eigenlijk begon deze reis met een bijzondere toevalligheid die om actie vroeg. Twee jaar geleden toen ik heel erg bezig was met het verkleinen van mijn CO2 voetafdruk, zei ik voor de grap tegen mijn broer Maarten die in de Algarve woont: :”Ik kom wel met de fiets want vliegen kun je niet meer maken”. Wie schetst mijn verbazing dat twee weken later mijn vriend Taco en maatje van diverse avontuurtjes mij quasi voor de grap vroeg: ”Het is tijd voor een nieuw avontuur, zullen we eens op de fiets naar je broer?” En zo werd een plan geboren. Hij kocht een fancy gravelbike en ik besloot om de tocht met een oerdegelijke toerfiets van het merk Santos te gaan maken. Dit was midden in de coronawinter van 2020/2021 en de behoefte om naar buiten te gaan na al het eindeloze binnenzitten en thuiswerken was groot. Ons eerste plan was om in een rechte lijn van Nederland naar Almancil in de Algarve te fietsen. Dit is een serieuze tocht van ruim 2500 km dwars door het binnenland van Frankrijk en Spanje. Helaas haakte Taco na enkele maanden af door werk- en gezinsverplichtingen. Er moest een ander plan komen. Het leek me niet aantrekkelijk om alleen dat lange eindeloze binnenland van Frankrijk door te fietsen. Ik besloot wel om alleen te gaan maar de reis in te korten naar ongeveer 1500km. Goede vrienden hadden in 2019 de Camino gelopen van Lourdes naar Santiago en ik wist dat dit ook door fietsers wordt gedaan. Dit leek me wel wat, eerst een stuk van de Camino fietsen en vervolgens in de lengte van Portugal naar het zuiden af te zakken. Op deze route zijn veel avonturiers op weg, te voet of in het zadel (je mag de Camino ook te paard doen) en heb ik vast genoeg aanspraak en gezelligheid.

Nu was de grote lijn uitgezet en moesten de details worden ingevuld en vooral fietservaring worden opgedaan. Zoals gezegd had ik in februari 2021 al mijn SantosTravelmaster 3+ gekocht en kon ik al wat tochten maken om te ervaren welke uitrusting er mee moet. In het eerste jaar heb ik drie wat grotere tochten gemaakt. Zie ook eerdere blogposts, een rondje via de Achterhoek en het Oosten van het land naar Norg en vandaar naar huis totaal 410km, was de eerste test. Vervolgens een soort rondje IJsselmeer via de Veluwe en Amsterdam en met de veerboot van Enkhuizen naar Stavoren en weer naar huis van ruim 300km. En de echte test met daarin ook serieuze bergjes was een trip van Friesland naar Frankfurt am Main, ruim 500km. Daarmee had ik naar mijn gevoel voldoende ervaring opgedaan en ben ik de uitrusting verder bij elkaar gaan sprokkelen. Dat is ook geen straf want het is eigenlijk een soort toys for boys shoppen. Kleding, kampeeruitrusting en elektronica. Tot dan had ik nog niet gekampeerd.

Niet onbelangrijk was het transport naar het startpunt en van de Algarve naar huis. Mijn streven was om dit met een lage footprint te doen, maar dat valt erg tegen. De heenreis ga ik met een bustransport vanuit Nederland naar St Jean Pied de Port aan de voet van de Pyreneeën in Zuidwest Frankrijk. Voor de terugreis heb ik lang gezocht naar opties met trein of bus. Die zijn er niet vanuit de Algarve dus wordt het toch een vliegreis.

Mijn uitrusting wordt bepaald door de route en de temperatuur op het traject. Ik kies ervoor om diverse overnachtingsopties te hebben. Herbergen op de Camino, hotels of B&B’s en kamperen. Voor het laatste heb ik lang gezocht naar de beste uitrusting waarbij gewicht, comfort en prijs met elkaar in strijd zijn. Op Youtube zijn tientallen video’s te vinden van toerfietsers en hikers die hun uitrusting aanprijzen in handige reviews. Uiteindelijk gekozen voor een 1,6kg tent met de welluidende naam Hubba Hubba NX2 een Sea to Summit luchtbed en een lichtgewicht slaapzak. Het zal alleen in de bergen koud zijn, dan hou ik wel mijn lange broek aan in bed. Verder zal vooral de hitte de kleding en nachten bepalen.

Het oorspronkelijke plan was om 27 april te vertrekken, maar dat viel in het water. Mijn oude moeder brak 3 dagen voor vertrek haar heup en ik koos ervoor om een tijd voor haar en mijn vader te gaan zorgen. Gelukkig kreeg ik een voucher voor het fietstransport van de Fietsvakantiewinkel. Op 2 september is nu mijn tweede poging om deze reis te starten gepland. Hieronder een aantal voorbeelden van mijn setup en diverse uitrustingstukken. Paklijst fietsreis Portugal Volg de reis op Polarsteps en Komoot. Aan de spullen zal het niet liggen. Van een coronabesmetting eind juli ben ik redelijk hersteld, maar de conditie is hierdoor wel verminderd. We gaan het zien, ik heb er erg veel zin in!

Previous
Previous

Berenklauw een pijnlijke metafoor

Next
Next

Een wereld zonder mensen